Tiskový mluvčí Michal Štingl

24.1.2002

Pochybnosti Dětí Země o dálnici D8 přes Krušné hory

Krajský úřad v Ústí nad Labem řeší platnost územního rozhodnutí

Už více než měsíc leží na odboru územního plánování a stavebního řádu Krajského úřadu v Ústí nad Labem podnět Dětí Země, které v něm z právních důvodů požadují zrušení územního rozhodnutí pro příhraniční úsek dálnice D8. Územní rozhodnutí vydal v říjnu 2000 odbor regionálního rozvoje Okresního úřadu v Ústí nad Labem a je tedy nutné rozhodnout, zda při tom neporušil zákon.

"V odvolání uvádíme, že jsme před vydáním rozhodnutí nebyli písemně informováni o pokračování územního řízení na tento úsek dálnice, takže jsme se nemohli vyjádřit k různým materiálům," vysvětlil hlavní důvod vedoucí dopravní sekce Dětí Země Miroslav Patrik.

Odbor regionálního rozvoje okresního úřadu pokračování územního řízení oznámil v srpnu 2000 pouze vyvěšením na úřední desku, což je v rozporu se stavebním zákonem a se zákonem o správním řádu.

Úředníci na okrese se patrně řídili pouze stavebním zákonem, když oznámení vyvěsili a nedoručili. Avšak i podle tohoto zákona mělo být oznámení posláno všem účastníkům řízení písemně, neboť jejich seznam je všeobecně znám. Podle Dětí Země se však celé rozhodování mělo řídit zákonem o správním řádu.

"Vzhledem k tomu, že se o podnětu nerozhodlo do měsíce, Děti Země uvažují podat stížnost na ministerstvo pro místní rozvoj," informoval o dalším postupu Pavel Doucha z Ekologického právního servisu.

Další informace o...
Dětech Země Další tiskové zprávy