Tiskový mluvčí Michal Štingl
tel./fax: 0311/621 247, e-mail: stingl@iol.cz

Děti Země - Ekologické informační centrum Český kras, Husovo nám. 85, 266 01 Beroun
e-mail: dz.beroun@iol.cz, www.ceskykras.cz
Petr Klouček: tel./fax: 0311/621 247
Michal Štingl: 0737 541 008

Dětí Země
7.2.2002

Vrátí se k nám vratné láhve?

Počátkem nového roku vešel v platnost nový zákon upravující výrobu, zpracování a recyklaci obalů, z něhož vyplývají nové požadavky na prodejce nápojů v nevratných lahvích. Prodejci však zatím svoji povinnost neplní, ačkoliv jim hrozí vysoká pokuta. Spotřebitel v Berouně nemá šanci kupovat vratné lahve.

Zákon č. 477/2001 Sb. stanovuje, že prodejny potravin s prodejní plochou nad 200 m2 mají povinnost k nápojům v nevratných plastových lahvích prodávat ještě podobný typ nápoje i ve vratných skleněných obalech, aby měl zákazník možnost výběru. Členové ekologického hnutí Děti Země však zjistili hrubé nedostatky v plnění tohoto zákona. "Naši dobrovolníci provedli průzkum v několika prodejnách v Berouně a Hořovicích", říká Petr Klouček z Dětí Země, "ale ani v jediném obchodě nebyla zákonná podmínka splněna. Obchody se tak vystavují možnosti finančního postihu, a to až do výše půl milionu korun."

Vratná láhev přitom v daleko menší míře zatěžuje životní prostředí a spotřebitel za ni zaplatí až o tři koruny méně. Podle nezávislých studií skleněná láhev vykoná v průměru 20-60 oběhů, což se projeví i na její ceně. Když pak láhev doslouží, stává se důležitou surovinou pro výrobu nového skla. Vysoké náklady na likvidaci nevratných lahví přenášejí jejich výrobci na obce, doplácíme tedy na ně z veřejných prostředků. Jejich další nevýhodou je, že propouštějí oxid uhličitý a kyslík, čímž dochází ke snižování kvality nápojů. Pro skleněné lahve hovoří i jejich dlouholetá tradice. "Nový zákon má poskytnout spotřebiteli možnost výběru, zda chce zatěžovat životní prostředí nevratnými lahvemi. V Berouně se nám však vůbec nepodařilo sehnat třeba jen obyčejnou minerálku ve skle," uzavřel Petr Klouček.

Další informace o...
Dětech Země Další tiskové zprávy